Research Projects

Integrated Chia and Oyster Mushroom System for Sustainable Food Value Chain in Africa (CHIAM)

CHIAM aims to develop a climate-smart solution for sustainable food systems that directly addresses the challenges of the FOSC call.

Duration: Start: 01.06.2021 / End: 31.12.2023

Sponsor: Federal Office for Agriculture and Food, Förderkennzeichen: 2821ERA19C

Further information are available on the project websites: 

Federal Office for Agriculture and Food

Era Learn

PrO4Bake

Optimization of the production planning in bakeries to minimize the ecological footprint and food waste using nature-inspired optimization algorithms and artificial intelligence.

Förderer: EIT Food

Further information are available on the project website on: 

https://www.eitfood.eu/innovation/projects/optimization-of-bakery-processes-by-a-computational-tool-together-with-consumer-feedback-to-minimize-ecological-footprint-and-food-waste-2020

iConsensus

Integrated control and sensing platform for biopharmaceutical cultivation process high-throughput development and production

Förderer: EU

Further information are available on the project website on

https://www.kth.se/dib/iconsensus

Früherkennung von Produktinstabilitäten

Entwicklung eines Onlineüberwachungs-Systems zur Früherkennung von Produktinstabilitäten am Beispiel fetthaltiger H-Milch und Prozessentwicklung für eine erhöhte Schaumstabilität zur „Barista“-Anwendung

Laufzeit: 2018 - 2020

Projektnummer: AiF 20200 N

Förderer: BMWI über AiF über FEI

Mehlmodifikation mittels kaltem Plasma

Anwendung von atmosphärischer kalter Plasma-Technologie auf Weizenmehl mit anschließender Quantifizierung der Auswirkungen auf die Netzwerkfunktionalität von Teigen und Qualität von Backerzeugnissen

Laufzeit: 2019 - 2021

Projektnummer: AiF 20629 N

Teff-Based Functional Beverage Containing Selected Probiotic Bacteria

Laufzeit:
Förderer: DAAD

BETTERWHEAT

Genomisch-proteomische Grundlagen und Umweltabhängigkeit der qualitäts- und gesundheitsrelevanten Eigenschaften bei Weizen für innovative neue Sorten und Produkte (BLE)

Laufzeit

Förderer: